Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rasismus. Co to je?

Mnoho lidí zná tento pojem jako nadávku, jako pejorativní označení kohokoliv, kdo není ochoten připustit politiku hypertolerance. Další lidé zase o sobě prohlašují, že nejsou a nikdy rasisty nebudou, ale jakmile začnou své vyjádření zdůvodňovat, vyjde na povrch fakt, že vůbec neví, co ve skutečnosti tento termín znamená.

P.Kolar

(hypertolerance)

Označení  „rasista“ se v současné době stalo široce rozšířeným pojmem s obrovským záběrem nejasného významu většinou s jediným identifikovatelným cílem – zostuzením člověka, jež je takto označen. Často je naprosto lhostejno, jaké názory dotyčný zastává, je-nebo spíše není-li skutečným rasistou, hlavní je onálepkovat ho ideologií, která má na svědomí miliony mrtvých a tím ho vlastně označit jako nepřítele číslo jedna. Obvykle je nesmyslně automaticky dovozováno, že kdo je rasista je automaticky i nacista, což je samozřejmě logický nesmysl. (Obráceně to ovšem platí, protože nacismus ideově z rasismu vychází, ale ne naopak!)

Co to tedy vlastně rasismus je?

Rasismus je teoretický celek definovaný takto:

Na základě zjevných genetických a biologických rozdílů dělí lidi na rasy.
Na základě tohoto rozdělení tvrdí, že existují pro každou rasu nějaké obecné vlastnosti a schopnosti.
-
Na základě těchto výchozích tezí pak (dále mylně) dovozuje, že existují rasy vyšší a rasy nižší.
Na základě tohoto rozdělení na rasy vyšší a nižší určuje, že jedna rasa má jakési právo (nebo dokonce povinnost) vládnout ostatním rasám a zároveň nižším rasám upírá základní lidská práva a svobody.
Na základě této „povinnosti“ dovoluje rasismus použít jakékoliv prostředky k dosažení nadvlády.
konec definice

Poznámka: rasizmus byl jedním z hlavních ideových základů nacismu. Je zajímavé si uvědomit, že komunismus pracuje s podobnými veličinami, kdy za základ se bere místo genetických a biologických rozdílů třídní původ tj. příslušnost k dělnicko-rolnické třídě.  Ta je také vyvolená a také existovala vedoucí úloha (komunistů). Též ostatním upírá lidská práva a svobody a ospravedlňuje použití jakýchkoliv prostředků k dosažení své nadvlády. Mrtvých má za sebou ještě více než nacismus.

Proč je rasismus špatný?

Zdálo by se, že je tato otázka zbytečná, ale je podstatná. Rasismus má za sebou miliony mrtvých, světovou válku, koncentrační vyhlazovací tábory, takže musí být samozřejmě špatný. Problém je v tom, že přístup mnohých lidí připomíná přístup k masovému vrahovi, kdy jeho čin je naprosto nesmyslně spojován s jídlem které jedl, nebo se značkou piva, které pil, či typem oblečení, které nosil. Došlo to až tak daleko, že za rasismus se označí i pouhé pravdivé tvrzení, že lidé jsou ze své podstaty rozdílní. Rasismus není špatný proto, že by upozorňoval na tuto rozdílnost, rasismus je špatný proto, že na základě této rozdílnosti upírá lidem jejich práva a svobody a mylně vyvozuje jakousi rasovou nadřazenost. Tou pak omlouvá zločiny nacismu včetně válek, vražd a vyhlazování národů.

Co je obrácený rasismus?

Během času se nám tu vyprofilovala nová skrytá ideologie, která by se dala charakterizovat jako obrácený rasismus. Na základě zjevných genetických rozdílů rozděluje lidi a tvrdí, že někteří  lidé, díky své etnické příslušnosti a rase,  jsou chudáci a utlačovaní, ale přitom vehementně tvrdí, že nic takového nedělá, protože rasismus je špatný a někoho dělit nemůže. (Schizofrenie jako z učebnice.) Na základě této selekce pak vytváří pro takto ať už skutečně nebo domněle utlačované speciální práva a pravidla, upřednostňuje je před zákonem. V rasistickém pojetí je jedna nadřazená rasa nad ostatními, v obráceném rasistickém pojetí, jsou naopak všechny ostatní, lokálně minoritní rasy nadřazeny nad tou převládající.

Co rasismus rozhodně není?  

V panice, aby někdo nebyl náhodou označen za rasistu, v záchvatu hypertolerance, je za rasistickou považována byť jen myšlenka, že mezi lidmi existují nějaké rozdíly. Kdo na tento zjevný fakt upozorní, bývá mylně a záměrně označen za rasistu (a pro jistotu hned za nacistu).
Za rasistu také bývá mylně označen člověk, který si dovolí veřejně říct, že existují lidské rasy. Naprosto alogicky je ihned spojen s tím zlem, které skutečný rasismus obsahuje, přestože je tu podobnost daná pouze slovním základem. (Tuto účelovou zkratkovitost považuji za jedno z největších zvěrstev současné doby.)
Rasistou rozhodně není člověk, který se v rámci předběžné opatrnosti obává o svůj život či majetek, potká-li tlupu idividuí s mačetami a teleskopickými obušky, která rozhodně jeho důvěru nevzbuzuje.
Rasistou rozhodně není člověk, který si odmítne lehnout před jinak úředně povolený pochod údajných neonacistů. (Zde mne napadá analogie aplikace komunistického hesla:  „Kdo neleží s námi, leží proti nám?“ se všemi důsledky.)
Rasistou rozhodně není člověk, který v prostředku hromadné dopravy svírá svoji peněženku poté, co nastoupila skupina nadmíru hlučných spoluobčanů, protože už o ni v souvislosti s nimi v minulosti 2x přišel. (Tahle tsunami vás ještě nezabila, tak proč máte obavy vy rasisto!!!)
Za rasismus bývá paradoxně také považována myšlenka a požadavek, aby nejen lidská práva, ale i povinnosti a rovnost před zákonem byly uplatňovány na všechny lidi stejně bez rozdílu.

Pochybuji, že by kdokoliv z rozumně uvažujících lidí byl rasistou ve skutečném smyslu slova. Těch záměrně mylně onálepkovaných a dehonestovaných jsou zástupy.

A jak to tedy je?

Každý člověk je stejný, pokud se jedná o jeho lidská práva, o jeho svobody a o jeho povinnosti a rovnost před zákonem.

Každý člověk je jedinečný Boží (pro bezvěrce přírodní či evoluční) výtvor. Každý člověk je jiný, je neopakovatelný. Všichni máme nějakou tu schopnost nebo schopnosti, které mohou být naším pokladem. Stačí je najít a rozvinout. Schopnosti a možnosti člověka jsou určovány fyzicky i psychicky. Dispozice k těm či oněm výkonům, ať už v oblasti sportovní, vědecké, umělecké, podnikatelské, či jakékoliv jiné jsou dány, ať chceme nebo nechceme, i genetickou výbavou. Různé skupiny obyvatel mohou mít podobné dispozice a s tímto faktem nikdo nic nenadělá. Je na každém z nás, jestli třeba své hbité prstíky využijeme k produkci úžasné hudby na světových pódiích, nebo se staneme fantastickým iluzionistou, či vše zneužijeme a staneme se obávaným zlodějem a násilníkem. Vše je jen a jen na individuální volbě plynoucí ze svobody člověka.

Důležitá je i rovnost šancí, nikoliv rovnost výsledků. Kdokoliv, kdo se to snaží popřít, kdo se snaží jednu skupinu lidí bezdůvodně zvýhodňovat nad ostatními, kdo preferuje jen práva a ne povinnosti, kdo deformuje rovnost před zákonem, kdo zneužívá pojem rasismus k podlým útokům, páchá na této společnosti zlo, byť by to 1000x za dobro vydával.

Autor: Pavel Kolář | úterý 23.8.2011 12:53 | karma článku: 31,91 | přečteno: 5706x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Jak jsme válčili s mimozemšťany

Píše se konec roku 2025. Formace neznámých létajících objektů zaútočí na vesnici v čínském vnitrozemí.

8.1.2021 v 9:33 | Karma: 17,96 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Nová budovatelská hesla a přísloví:

Čas nezastavíš, prostě se ta lidová tvořivost nějak projevit musela. Tak vzhůru do toho a dobře se bavte.

11.10.2017 v 8:33 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

V České republice je zhruba 8 425 000 lidí, jenž mají volební právo pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

Absurdistán2

Myslíte si že absurdistán , co jsem popsal včera, nemůže být absurdnější? I to se velice mýlíte. Realita překonává očekávání.

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Absurdistán

Zdálo se vám 20. století šílené? Nezoufejte je tu 21. století. Nic jste nepromeškali, ta pravá jízda teprve začíná...

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31 | Přečteno: 3776x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.