Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Metanolová kausa jako naprosto absurdní divadlo

Každý den přinese další dějství téhle frašky. Je to taková směs chamtivosti, idiocie, blbosti, bezohlednosti a pachatelství dobra. Od všeho trošku, pořádně zamícháno a podušeno a předloženo nám, jako divákům, kteří musí být u celého představení přítomni a musí celý ten guláš spořádat bezezbytku.

Na počátku stála chamtivost. Chamtivost státu vybrat víc a víc peněz ze spotřeby etanolu, fyziologické to látky běžně vyskytující se i v krvi celoživotního abstinenta. Látky, jejímž přidáním do krevního oběhu si mnozí naši spoluobčané ulehčují bytí, protože po jejím podání se zdají býti jejich problémy tak nějak snesitelnější. Někteří jedinci však v podávání této látky, příjemně vonící kapaliny, došli až tak daleko, že jim nejen že neulehčuje bytí, ale naopak ho notně komplikuje. 

A tady zase stojí chamtivost. Chamtivost, která chce taky svůj díl na absurdně velkém dílu koláče, který z peněz za legální alkohol ukusuje opravdu hodně nenažraný stát. A spolu s blbostí a idiocií došlo na renaturaci technického lihu. Tedy, abych byl přesný, renaturace je možná, ale poměrně nákladná věc. To vám poví každý chemik, nicméně čím větší je hlad státu po našich penězích, tím je více ekonomicky smysluplnější, ale samozřejmě zakázaná. Ovšem naši chamtivci na druhé straně nemají zájem se připravovat o nějaký díl zisku, a když je možné místo renaturace pouze odstranit pachově nepříjemné složky z denaturovaného technického lihu, či směsi do ostřikovačů aut a předkládat to žíznivým krkům jako božské ambrózie, udělají to. Bez ohledu na poškozování zdraví konzumentů. Oni by to do huby nevzali ani náhodou.

Kdyby alespoň takto „vyčištěný“ etanol pili jen takové existence, které jsou smířeny s naprosto pochybným původem a kterým nečinní problém vypít cokoliv teče, kromě asfaltu, protože ten teče pomalu. Ne, bezohlední chamtivci se s úspěchem pustili do obchodů, ve kterých čistý a nezávadný líh nahrazovali v mnohých produktech směsí zdraví vysloveně škodlivou. Bylo to veřejné tajemství.

Stát pouze zpřísňoval podmínky na výrobu a distribuci legálního alkoholu, zdražoval jeho výrobu a tak opět paradoxně zpětně povzbuzoval černý trh. Však to je jeho oblíbená činnost, ne?

A co tedy stát dělal proti výrobě a distribuci tohoto šmejdu? Policejní aparát selhal, ať už úmyslně nebo ne, prakticky nekonal. Až mám pocit, že se chtělo, aby nekonal. Sem tam někoho chytili, sem tam obvinili drobného pěstitele, který si v garáži vypaloval svou slivovičku a ten chudák dostal vysoký a tvrdý trest. Skutečný nelegální obchod s alkoholem to ale míjelo obrovským obloukem.

A pak jednoho dne, kde se vzal tu se vzal metanol, bratříček etanolu, který bohužel má velmi jedovaté metabolity. Ať už pochází z polských ostřikovacích směsí do auta, nebo je jeho původ úplně jiný, nakonec skončil v mnoha lahvích určených k prodeji.  Chamtivcům, kterým je zdraví ostatních ukradené, přece nepůjde o to testovat, co vlastně vyprodukovali a tak se všemi nelegálními distribučními kanály dostal do oběhu jed.

A teď přijde jedno dějství absurdního divadla za druhým. Státní orgány při prvních otravách prakticky nereagují. Veřejnost není informována o potencionálně nebezpečných lahvích a kdoví proč se nezveřejňuje, jak asi mohou lahve s jedem vypadat, jakou mohou mít nálepku.

Postupem času přibývá mrtvých a stát se nakonec rozhoupe k zákazu prodávat alespoň rozlévaný alkohol a „vysokooktanové“ pití ve stáncích. To je sice rozumná věc, ale stále chybí informace o podobě jedovatých lahví. Rozum zůstává stát, že tato informace je „tajena“ z důvodu, aby nepostihla neprávem nějaké postižené legální producenty. Ve světle pozdější restrikce je to takřka směšně nepochopitelné.

Zlom nastává až v okamžiku, kdy se otráví první obyvatel Prahy a tak je nad slunce jasnější, že problém nemá jen Morava. Ale opět ve scénáři absurdního dramatu, kdy to jde ode zdi ke zdi, ministr Heger zakazuje prodej veškerého tvrdého alkoholu nad 20%. Místo aby definoval potencionálně nebezpečné lihoviny a u nich zastavil prodej, informoval o nich širokou veřejnost maximálním způsobem, udělá tu největší hloupost, kterou udělat může. Paradoxně vlastně odřízne lidi od jediného antidota proti metanolu a navíc prakticky donutí závislé jedince vypít i zásoby pochybného původu. O nevybraných daních, DPH, poškození ekonomiky a raději pomlčím. Tady stát úplně selhal.

Otravy po tomto drakonickém zákazu, pro někoho překvapivé, pro jiného předvídatelně, dál pokračují. Stát absurdně postihnul legální výrobce a prodejce, ze dne na den likviduje mnohé podnikatelské projekty a na druhou stranu otevře obrovskou poptávku pro černý trh. Pachatelství dobra s naprostou kontraprodukcí. Konečně se dozvídáme, které to asi lahve mohou být zdrojem jedu. Ale vše tak nějak mimochodem. Mezi tím se stahují lahve alkoholu, který vzhledem ke svému původu a způsobu výroby nemohly být pančovány ani omylem. Snad jen strůjce prohibice ví proč.

Nastává nesmyslný kolotoč kontrol obchodníků. Tisíce snaživých úředníčků mají najednou napilno, aby dávaly pokuty za opomenutí zakrýt nápojový lístek, iniciativní blbci vědomi si důležitosti své funkce nutí likvidovat naprosto absurdně nápojové lístky, zakrývat reklamy na alkohol, zakazují reklamu v televizi. Policie nutí obchodníky stěhovat alkohol ze skladů „někam jinam“, snaživost a hloupost se projevuje naplno. Nikoho ani nenapadlo domyslet… V muzeu Becherovky kontrolují, jestli náhodou někdo nekupuje suvenýr v podobě upomínkové lahvičky, nebo jestli si někdo v letadle ČSA nedává vodku. Jako kdyby něco z toho dokázalo vymazat metanol v lahvích již dávno prodaných a čekajících na svého spotřebitele. Tímto směrem se paradoxně nevyvíjí vůbec žádná aktivita. Blbost lidská je nekonečná, ale mám pocit, že snad jen u nás se může dobrat takových výšin.

Naprostým vrcholem této přehlídky blbosti je pak zákaz prodeje Alpy v jednom z řetězců drogerie. Zde musím bohužel konstatovat se slavným filmovým doktorem Štrosmajerem, že kdyby blbost nadnášela, jsme národ kosmonautů. Škoda, že nenadnáší, měli bychom nejlacinější aerolinky na světě.

A jedeme dál, máme tu další dějství v podobě dalších vymyšlených restrikcí pro legální výrobce. Opět, stát místo aby zajistil legálním výrobcům, že na trhu nebude levná pančovaná konkurence, ze které se nevybírají daně, hází klacky pod nohy těm, kdo spolupracují. Ach, jak příznačné.

Jo to máte tak pane Nečasi, Kalousku, Hegere, Bělobrádku a další, co jste si přišli ohřát tu svou metanolovou polívčičku. Je to totiž jako se zbraněmi. Pořád tu někdo volá po zpřísnění kontroly, psychotestech, omezeních a podobně. U lihu kolkujete, vymýšlíte rodné listy, chcete zavádět registrační pokladny a všelijaké jiné taškařice. Faktem ale je, že všechny tyhle opičárny postihnou jen a pouze ty poctivce, ty, kteří chtějí dodržovat zákon, nechtějí ho obcházet a chtějí se chovat v souladu se zákony této země. Jim uděláte pakárnu, je postihujete, je trestáte nesmyslnou byrokracií, nesmyslnými, stále dokola vymýšlenými restrikcemi, zpřísněními a dalšími kravinami. A oni, bohužel, protože jsou slušní a poctiví ty vaše šaškárny musí akceptovat. Lumpům je to úplně jedno. Zbraň si pořídí na černo bez ohledu na hrozící postih, bez ohledu na psychotesty, bez ohledu na cokoliv. Lump bude vyrábět alkohol z čehokoliv, co se mu jen zdánlivě podobá, protože prostě vzhledem té spotřební dani o něj bude za zdánlivě lacino zájem. A zájemcům nakonec zase bude jedno, jestli to bude nebo nebude mít nějaký rodný list. Však se podívejte, není snad člověka, co by o této aféře nevěděl a stejně je otrávených i nadále dost. Jim je šumafuk, že na to nemají papír. Budete prostě zase jen a pouze věc komplikovat těm slušným a zákonadbalým lidem a o to víc to zjednodušíte těm, kterým jsou nějaké zákony a pravidla ukradené.  Stejně jako v případě zbraní, přehnaná restrikce je nesmyslná a kontraproduktivní.

Stát by se měl především postarat o to, že pachatelé bývají dopadeni a usvědčení, pančovatel bude nalezen a odsouzen. Tedy žádná restrikce, ale prevence a účinné kroky na potírání. Stát v tomto smyslu koná jen velmi málo a když už, loví malé rybky.  A bohužel, nikdo z vás nic podobného prevenci a účinné kontrole nenavrhuje. Vy to vlastně ani neumíte. Jediné co chcete udělat je to opět ztížit lidem, co chtějí zákony dodržovat a ctít, a je donekonečna stavět do role zloduchů, které je potřeba první setřít. A zvýšit daně a ceny. To umíte taky excelentně.

Nezdá se vám, že je to špatně??? Ne? Vám možná, ale hodně lidem ano.

Autor: Pavel Kolář | středa 19.9.2012 19:23 | karma článku: 38,57 | přečteno: 2309x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Jak jsme válčili s mimozemšťany

Píše se konec roku 2025. Formace neznámých létajících objektů zaútočí na vesnici v čínském vnitrozemí.

8.1.2021 v 9:33 | Karma: 17,96 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Nová budovatelská hesla a přísloví:

Čas nezastavíš, prostě se ta lidová tvořivost nějak projevit musela. Tak vzhůru do toho a dobře se bavte.

11.10.2017 v 8:33 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

V České republice je zhruba 8 425 000 lidí, jenž mají volební právo pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

Absurdistán2

Myslíte si že absurdistán , co jsem popsal včera, nemůže být absurdnější? I to se velice mýlíte. Realita překonává očekávání.

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Absurdistán

Zdálo se vám 20. století šílené? Nezoufejte je tu 21. století. Nic jste nepromeškali, ta pravá jízda teprve začíná...

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31 | Přečteno: 3776x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Brexit?

Sluneční den impéria EU, nad kterým ani pomazánkové máslo nezapadne, byl překryt hrozivě vypadajícím mrakem ambivalentních konvergentních nespojitostí, majících vztah k opuštění sluneční říše všeholidu.

27.6.2016 v 20:44 | Karma: 27,00 | Přečteno: 716x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Dobré a zlé dobro

I jednou byly dvě sestry. Mladší Lenka a starší Alenka. Obě se měly velice rády a milovaly i svého dědečka. Ten své vnučky miloval taktéž.

18.5.2016 v 23:43 | Karma: 31,17 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Sluncata dostala strach

Sluníčkáři dostali obrovský strach. Dostali strach, že se naplní všechny chmurné vize, kterými oni ve své absolutně hloupé, ale přitom tak dokonale povýšenecké naivitě pohrdali.

8.1.2016 v 0:43 | Karma: 41,60 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Zase zákaz zbraní

Zase tu máme volání po zpřísnění držení zbraní, to už je tak obehraná písnička. Stále dokola a stále špatně.

3.12.2015 v 15:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Miluji a obdivuji muslimy

Ano, zní to neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Ovšem hned druhým dechem musím dodat, že zdaleka ne všechny.

30.11.2015 v 12:23 | Karma: 28,21 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Žijeme v divné době.

Chvílemi nemám zcela jistotu, že jsem vzhůru. Jako bych snil a probudil se v Orwellově románu 1984. Ze všech stran jsou slyšet hesla v obdobném duchu jako od Velkého bratra.

24.11.2015 v 7:33 | Karma: 29,77 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Chtěl bych poděkovat

Chtěl bych poděkovat Angele Merkelové, že pozvala všechny nešťastné bytosti na návštěvu, co návštěvu, na trvalé žití do Evropy.

5.11.2015 v 8:33 | Karma: 43,19 | Přečteno: 3234x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Páchat dobro ať to stojí co to stojí?

Z mnoha stran slyším od různých politiků, že ti by měli konat proti svým voličům hlavně v okamžiku, kdy páchají „vyšší dobro“.

19.10.2015 v 22:53 | Karma: 23,50 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

U břehu moře...

Tohle je taková bajka o filozofii dneška. Nemusíte s tím souhlasit, ale to je tak vše, co s tím uděláte.

14.9.2015 v 7:33 | Karma: 13,84 | Přečteno: 302x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kolář

Umírněný kanibalismus (sci-fi)

Lidé v Česku mají o kanibalech velmi málo znalostí a rychle, překvapivě, si dělají závěry. Panuje tu vyslovená kanibalofóbie.

11.9.2015 v 13:13 | Karma: 42,05 | Přečteno: 4324x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kolář

Svět je naprosto postavený na hlavu

Svět je naprosto postavený na hlavu. Čtu o smrti uprchlíků, běženců, nebo invazní armády, podle toho, z jaké strany se na událost dívám a pociťuji naprosto ambivalentní pocity.

28.8.2015 v 7:23 | Karma: 25,71 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Může se to stát i nám?

Inu, psal se rok devatenáctistý devadesátý první a já jsem v té době cestoval od někud někam. V zásadě je úplně jedno, odkud kam, protože to na celém příběhu je naprosto nepodstatné.

23.6.2015 v 7:33 | Karma: 25,83 | Přečteno: 937x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Diskuse o zbraních

Čas od času se dostanu do situací, kdy přijde na přetřes otázka držení a nošení zbraní fyzickými osobami. Slýchávám názory různé, od těch zoufale naivně pacifistických, kdy lidé si představují, že ze světa se stane milé a příjemné místo jen proto, že před zlem strčí hlavu do písku a ono zmizí, až po nesmyslně militantní názory, které by nejraději přikázaly všem vlastnit a nosit zbraň. Tvrdím, že i v tomto případě platí rčení o škodlivých extrémech.

2.4.2015 v 9:43 | Karma: 20,39 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Až se ucho utrhne

Ano, západní společnost se chytila do pasti své vlastní benevolence. Pod rouškou práv a svobod jsou vyzdvihovány menšiny a pošlapávána práva a svoboda většiny. Útočník a agresor je ve výhodě oproti napadenému, přistěhovalec oproti místnímu, cizí investor proti domácímu, vlastně je ve výhodě kdokoliv, kdo je cizí nebo nějak úchylný, ale hlavně když je odjinud.

14.3.2015 v 12:23 | Karma: 35,20 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Zbraně je potřeba zakázat, všechny

A taky je potřeba zakázat auta, nože, kladiva, pilky, šroubováky, motorové pily, vrtačky a elektrický proud, propan butan, benzín, provaz a mnoho dalších věcí, co mohou zabíjet. Ale já bych byl raději, kdyby zakázali lidskou blbost. To by byl alespoň krok správným směrem. Ovšem s prosazováním takového zákazu to bude jako s ostatními, tady velmi problematické.

25.2.2015 v 0:03 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.