Pavel Kolář

Za rovnoprávnost hracích figurek

19. 01. 2015 20:24:33
Vážení přátelé, s potěšením jsem vám zmocněn oznámit, že vznikla Evropská iniciativa za zrovnoprávnění hracích figurek, zkráceně EIzZHF.

Naše nezisková organizace je připravena bojovat všemi dostupnými prostředky za rovnoprávnost hracích figurek. Očekáváme pomoc od EU hlavně z oboru pro sociální začleňování. Máme velké plány a zažádali jsme již na naše smělé projekty o 3 000 000 Euro a doufáme v kladné zhodnocení našeho možného přínosu pro narovnání práv a možností hracích figurek. Zvláště pak k možnostem jejich rovného přístupu k hrám. Podle posledních zpráv je náš projekt kladně hodnocen z mnoha stran a byl dokonce jednou nejmenovanou komisařkou označen jako vlajková loď začleňování, solidarity a rovných šancí.

Přátelé, již není možno nadále přehlížet útlak, který se děje na poli hracích figurek. Je absurdní, že i v jednadvacátém století stále nedošlo v těchto tak důležitých otázkách k posunu a nadále jsou některé figurky znevýhodňovány a to jak na základě hrací funkce, tak jsou i rozdíly mezi jednotlivými hrami a co je nejhorší, segregují se dokonce i podle barev, což je absolutně nepřípustné. Mnohým figurkám jsou odpírána práva hrát hru, po jaké samy touží. Například žlutý pajdulák z člověče nezlob se si nikdy, díky diskriminaci, nevyzkouší pozici koně v šachách. Přitom zcela evidentně má dispozice tuto náročnou funkci přijmout a naprosto odpovědně vykonávat.

Tu se již můžeme pochlubit prvními pozitivními výsledky. Jeden náš figurant byl takto poslán do šachového turnaje, kde byl naprosto nepřijatelným způsobem vyloučen z možnosti hrát. Byť se na stejnou pozici hlásil jako první, se všemi předpoklady se celé povinnosti odpovědně zhostit, jakmile se hráč dozvěděl, že figurant pochází ze skupiny figurek na člověče nezlob se, bez toho, aby mu dal šanci, ho nekompromisně odmítnul nasadit. Skandální bylo navíc jeho tvrzení o nevhodné žluté barvě, což musíme důrazně odmítnout jako rasismus. Tak to přátelé, to opravdu není možné. Díky naší aktivitě dostal hráč od rozhodčích pokutu a příště si již určitě rozmyslí vylučovat figurky jen na základě barvy.

Je naprosto nepřijatelné, aby se činily jakékoliv rozdíly v postavení figurek v šachu. Kdo a jakým právem rozhodl, že kůň musí skákat do L a proč naopak střelec nesmí jinou figurku přeskočit? Kde je proklamovaná svoboda a rovnost? Figurkám nesmí být upíráno právo táhnout stejně, jako táhnou ostatní. Je potřeba zbourat stereotypy zažitých šablon a je nutné se postavit hrdě budoucnosti, s čelem neomezovaným předsudky minulosti. Je nezbytné, aby figurky konečně dostaly svobodu a naší povinností je jim ji zajistit a určitě to budou správně vynaložené prostředky z veřejných rozpočtů.

Naši terénní pracovníci jsou připraveni se aktivně podílet na kontrolách her a nemilosrdně potírat jakýkoliv náznak diskriminace již v zárodku. Jeden z našich pilotních projektů plánuje vlastního dohlížitele na každý šachový turnaj. Tato náročná a zajisté odpovědná práce již brzy přinese výsledky. Samozřejmě, za takovou náročnou a odpovědnou práci je potřeba pracovníka náležitě odměnit, takže doufáme ve vaši podporu při prosazování našeho skvělého projektu, o kterém pak vydáme brožuru.

Další naši pracovníci pak budou navštěvovat mateřské školy a budou dohlížet, aby již v tak útlém věku nebyly děti vedeny k nerovnému postavení figurek. Plánujeme i nečekané domácí kontroly a výstupy z nich. Samozřejmostí bude linka důvěry, kam bude moci kdokoliv oznámit nepřijatelné hraní s figurkami. Bude již zanedlouho aktivní a napomůže tak lépe chránit práva figurek.

Jistě s námi souhlasíte, že je naprosto nepřijatelné oddělovat šachové figurky podle barvy, notabene když pak bílá figurka je navíc vždy zvýhodněna právem prvního tahu. Proč nemůže táhnout černý jako první? A musí být vůbec černý, kterážto barva ho pejorativně diskvalifikuje již v zárodku? To jsou zjevné známky rasismu a jsme připraveni mu bránit. Podpořte náš projekt z dotačního programu EU.

Navrhujeme proto zahalit figurky do jednotného šedého, nebo různobarevného potahu, aby nikdo nemohl už nikdy žádnou figurku diskriminovat z hlediska barvy. Navrhujeme taková legislativní opatření, aby se ani nikde nevedla evidence barev figurek. Je nepřípustné, aby hráč hrál s bílými, natož aby to bylo psáno velkými písmeny nad hracím polem. Udělejme hry duhovými, uvolněme pravidla. Opusťme staré tmářské zákony a vytvořme prostředí přátelské, kde se na nás bude stále usmívat sluníčko.

Je nepřijatelné, aby figurky byly z her vylučovány a dokonce, jako v člověče nezlob se, umisťovány do jakýchsi domečků, kde se koncentrují, což evokuje dobu, kterou jsme již dávno překonali. Náš expert z oblasti extrémismu již zvažuje možnost podání TO na výrobce takto závadné hry.

Další náš návrh je, aby šachové figurky se mohly i přes nepřízeň osudu po vyloučení i nadále účastnit hry a budeme prosazovat jejich okamžité začlenění zpět. Není možné někoho jen tak vylučovat a oddělovat. Naopak je nepřípustné bránit jiným figurkám opustit hrací pole a jít se poklonit kostce, která rozhoduje o jejich budoucnosti. V žádném případě nesmí být pošlapávána jejich víra a to ani tehdy, když by to bylo 5x za hru. Vždy je potřeba hru přerušit pro všechny hráče a náležitě posečkat.

Naší další připravovanou činností je komunitní práce, o jejíž podobě má jen málokdo přesnou představu a to včetně nás samých. Základním předpokladem komunitní práce je snaha zaktivizovat místní komunity ochránců práv hracích figurek a vyburcovat je z letité letargie, způsobené často v minulosti marnými snahami překročit zažitá klišé. Doufáme ve vaši podporu.

Rozloučím se s vámi zvoláním: Nehažte všechny figurky do jednoho pytle a míru zdar!

Autor: Pavel Kolář | karma: 26.91 | přečteno: 1273 ×
Poslední články autora