Páchat dobro ať to stojí co to stojí?

Z mnoha stran slyším od různých politiků, že ti by měli konat proti svým voličům hlavně v okamžiku, kdy páchají „vyšší dobro“.

Rád bych těmto chytrákům připomenul, když se tak rádi zaklínají USA, jak tato zem vznikala:

 …

Pokládáme za samozřejmé pravdy, že všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, že jsou obdařeni svým stvořitelem určitými nezcizitelnými právy, že mezi tato práva náleží život, svoboda a sledování osobního štěstí. Že k zajištění těchto práv se ustanovují mezi lidmi vlády, odvozující svojí oprávněnou moc ze souhlasu těch, jimž vládnou. Že kdykoliv počne být některá vláda těmto cílům na překážku, má lid právo jí změnit nebo zrušit a ustanovit vládu novou, která by byla založena na takových zásadách a měla svoji pravomoc upravenou takovým způsobem, jak uzná lid za nejvhodnější pro zajištění své bezpečnosti a svého štěstí.

Rozvážnost sice přikazuje, aby dlouho ustavené vlády nebyly měněny pro nejasné a prchavé důvody; a souhlasně veškerá zkušenost ukazuje, že lidstvo je mnohem náchylnější ke strádání, dokud je zlo snesitelné, než k narovnání sebe sama zavržením forem, kterým je přivyklé. Jestliže ale dlouhý sled zlořádu a uchvacování, pronásledující trvale týž objekt, se rozvíjí do podoby podřízenosti naprosté despocii, je jejich právem, je jejich povinností, svrhnout takovou vládu a obstarat nové stráže své budoucí bezpečnosti.

Deklarace nezávislosti Spojených států amerických

Snažit se jít proti vůli voličů je úchylné a mylné. Politik by si naopak měl voliče získat tím, že právě jedná podle svého svědomí, ne si kupovat body za to co chce dav, průzkum veřejného mínění nebo to, co je rádoby pěkné, nebo jednat dokonce proti nim. Politik by měl mít především odvahu dělat věci, které jsou nutné a pro budoucnost přínosné, přestože z krátkodobého pohledu sluníčkářů jsou to věci zdánlivě špatné pro několik jedinců, ale jinak přínosné pro celek. Pokud se politik utopí v jednotlivostech, neměl by být politikem.

 

Autor: Pavel Kolář | pondělí 19.10.2015 22:53 | karma článku: 23,50 | přečteno: 924x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91

Pavel Kolář

Absurdistán2

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31

Pavel Kolář

Absurdistán

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31