Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam kráčíš Evropo? Nechci ani domýšlet.

EU zakázala rtuťové teploměry. Opět čin hodný pachatelů dobra. EU zakázala vyvažovací závaží na kolech, pájky s olovem, žárovky, barvy a kdo ví co ještě.

Je to přibližně půl roku, co jsem zůstal se synem doma, protože onemocněl nějakou virózou. Měl zvýšenou teplotu. Celý den se motala okolo 38 st. takže sice žádná horečka, ale byl chudák takový smutný. No a večer to nastalo. Během krátké chvíle mu náhle vzrostla teplota na 40,3. To se mi už teda vůbec nelíbilo a tak jsme přistoupili dle rady doktorky na ochlazování rukou a nohou. Ochlazovali jsme, ale teplota rostla a rostla. Nejprve 41 a když se vyšplhala na 42,1 byl jsem strachy bez sebe. Osprchoval jsem ho vlažnou vodou a doufal, že než přijede záchranka, snad se to zlepší. Ten strach nikomu nepřeji. Chudákovi drkotaly zuby a mně to bylo podezřelé.

Opravdu se mi zdál teplejší, ale až tak? No tak jsem si cvičně dal pod paži ten prokletý digitální teploměr já a světe div se, měl jsem také úžasných 40,5. Na to, že by to byla epidemie jsem ani na chvíli nepomyslel. Vím, že když mám horečku, netrefím ani na záchod natož abych fungoval zcela normálně. Vlezl jsem do domácí lékárny a vyhrabal starý dobrý rtuťový teploměr. No a ejhle. Syn měl 37,8 a my ho trápili nějakým ochlazováním. Digitální teploměr letěl do koše a jeho let jsem doprovodil nejedním šťavnatým slovem.

Prostě klasika je klasika. Nepotřebuje baterie a je vždy přesný, spolehlivý. Nezblbne, protože funguje na prostém fyzikálním principu. A když by se náhodou rozbil? Ta trocha rtuti se dá jednoduše zlikvidovat práškovou sírou a není co řešit. ( Ale protože netrpím tulení nemocí, dosud jsem teploměr nerozbil. Vy ano? Kolik? )

Takže když jsem si dnes přečetl, že úředníci EU opět zvítězili nad zlem a spáchali dobro v podobě zákazu rtuťových teploměrů, klepal jsem si opět na čelo evropským pozdravem budoucnosti. ( Třikrát silou dlaní na čelo. ) Úžasné. Jsem tak rád, že někdo myslí za nás, ale čeho je moc, toho je příliš. Nechci vaše zákazy a příkazy tohoto typu. Ty si prostě nechte. Nerozumíte většinou ani samé podstatě věcí které zakazujete. Natož abyste byli kompetentní domyslet výsledek spáchaného dobra.

Úředníci z Bruselu už ale na svém kontě mají hezkých pár vroubků. Zakázali olověná závažíčka na vyvažování pneumatik, údajně ničící životní prostředí. No já jsem za 25 let své řidičské kariéry zatím neztratil ani jedno. A většina řidičů je na tom podobně. To budou chtít zakázat vše z olova? Upadli snad z hrušky na znak?

Další perla je předpis pájecích kovů na elektronické přístroje bez Pb. Technologie se tak stala mnohem dražší, složitější a náchylnější k chybám, než vyrábí okolní svět. Skvělý příspěvek pro konkurenceschopnost evropského zboží v době krize, že?

Zakázali nám žárovky, prý máme používat jen ty geniální úsporky. Jenže pachatelé dobra z Bruselu, je mnoho aplikací u kterých je úsporka naprostý nesmysl, víte? Vím že to nechápete, ale pak se to alespoň nesnažte řídit. Navíc zatím mi žádná nevydržela avizovaných X hodin svícení a většinou se všechny odebraly do elektronického pekla mnohem dříve.

A mohl bych pokračovat, třeba nám zakázali barvy a musíme používat pouze emulze rozpustné ve vodě. Ó jak chvályhodné, ale zase, je mnoho aplikací kdy je emulze s prominutím ku  ( velké H malé o římská pětka n a u ). Mohl bych pokračovat v podobném duchu ještě dlouho.

A tak pomalu ale jistě se tady tvoří nepřátelské prostředí pro výrobce  made in EU.  Jsme zatěžováni všelijakými prapodivnými předpisy, které nemají reálné opodstatnění ( např. výška stropu ve výrobní místnosti, která je ale pro konkrétní výrobu neopodstatněná atd. ) emisními povolenkami, limity na CO2, limity na Hg, Pb a kdoví co ještě. Ano, jistěže někdy to má smysl, ale pokud jsem jako chemik schopen posoudit, většinou se jedná o trapné podružnosti a ty podstatné věci, o ty se nikdo nestará. Místo toho se k nám stále více věcí dováží z Číny a jiných asijských zemí, kde je výrobcům absolutně jedno, jestli namalují dětský talíř olověnou barvou, protože je zářivě krásná a prodá se to hloupým Evropanům. Číňané nemají zakázané barvy a ani olověné pájky, ani nic jiného. Navíc oni si opravdu nelámou hlavu s vůbec ničím. Takže si zatížíme toxickými látkami prostředí mnohem víc. Ale to je vše v pořádku, že?

Úředníci rozhodují od stolu bez znalostí, bez praktických zkušeností a hlavně nejsou schopni domyslet důsledky svých rozhodnutí. A to je velmi závažné. Jejich spáchané dobro má za následek, že zkrachuje náš výrobce, který dělal sice dražší, ale dobrý a neškodný výrobek, ale díky nařízení EU se jeho výroba stala už tuplem ekonomicky nereálnou a ten je pak nahrazen nebezpečným, levnějším a většinou toxickým šmejdem z Číny, který nevydrží ani desetinu toho, co bylo vyráběno doma. Tím pádem se zvyšuje místní nezaměstnanost a faktická ekonomická závislost na asijských zemích.   

Tak takhle Evropo, takhle ne. Tohle je totiž jednosměrná cesta jediným směrem. A tam by se nikomu určitě nelíbilo.

Autor: Pavel Kolář | čtvrtek 2.7.2009 20:43 | karma článku: 38,78 | přečteno: 3581x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Jak jsme válčili s mimozemšťany

Píše se konec roku 2025. Formace neznámých létajících objektů zaútočí na vesnici v čínském vnitrozemí.

8.1.2021 v 9:33 | Karma: 17,96 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Nová budovatelská hesla a přísloví:

Čas nezastavíš, prostě se ta lidová tvořivost nějak projevit musela. Tak vzhůru do toho a dobře se bavte.

11.10.2017 v 8:33 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

V České republice je zhruba 8 425 000 lidí, jenž mají volební právo pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

Absurdistán2

Myslíte si že absurdistán , co jsem popsal včera, nemůže být absurdnější? I to se velice mýlíte. Realita překonává očekávání.

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Absurdistán

Zdálo se vám 20. století šílené? Nezoufejte je tu 21. století. Nic jste nepromeškali, ta pravá jízda teprve začíná...

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31 | Přečteno: 3776x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.