Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MistrSveta

13. 10. 2010 15:28
Také nesouhlas

Přece byste nechtěl, aby, když Vás bude z milonu lidí volit 200-300, být v zastupitelstvu. Získat víc jak 10% hlasů než je průměr na jednoho kandidáta v dané straně, je dle mého názoru docela možné. Dovolte mi malý odhad. TOP09 bude volit možná 15% ze 40% z 1 000 000 lidí. Plus mínus nějaké ty preferenční. Takže zde máme asi průměrně 60 000 hlasů na jednoho kandidáta. Z toho plyne, že aby člověk skočil na první místo kandidátky, musel by mít min. 6 000 hlasů navíc, což mi přijde vzhledem k počtu voličů vcelku možné, samozřejmě v případě, že se bude jednat o nějakého úspěšnějšího kandidáta. Nikdo přece nemůže počítat s tím, že ho do zastupitelstva zvolí nějakých 500 jeho známých. Jediné řešení pro Vás je buď se něčím zviditelnit veřejnosti nebo se příště posunout v kandidátce na vyšší místa.

0 0
možnosti

Mirek Pátek

15. 9. 2010 16:42
Systém křížkování

Zatímco v květnu jsme mohli kroužkováním posunout nějakého kandidáta kupředu, aniž bychom ubrali hlasy dané straně, v komunálních volbách to bude jinak.

Jak tedy vyslat dopředu např. kandidáta ze čtvrtého místa vaší oblíbené strany (v obci, kde se volí 19 zastupitelů)? Nesmíte zakřížkovat celou volební stranu, ale budete křížkovat jednotlivé kandidáty. Musíte zakřížkovat vašeho favorita na čtvrtém místě a všechny kandidáty za ním, ale nikoli kandidáty před ním (první tři) - spotřebujete 16 křížků. Tím ovšem připravíte příslušnou volební stranu o 3 z vašich 19 hlasů (to je trest za to, že nepřipravila kandidátku podle vašich představ). Zbylé tři křížky můžete samozřejmě použít pro volbu jiných kandidátů z dalších volebních stran.

0 0
možnosti

Mirošek

9. 9. 2010 16:28
Dovolím si nesouhlasit, proto křížkujte

Nerad Vám, příteli, oponuji. Zažil jsem však několikrát pravý opak toho, co píšete. Poprvé ve volbách v roce 1998. Ředitelka Oblastní Charity v jednom moravském okresním městě, která byla na kandidátce KDU-ČSL hluboko vzadu, dostala se do zastupitelstva. Jak je to možné? Rok předtím, při prvních povodních 1997, ta ženská byla snad všude. Málo co se dělo bez toho, aby nebyla nablízku, aby nezasahovala do záchranných prací. A lidé po roce nezapoměli. Od té doby zůstala v zastupitelstvu. Dokonce při minulých volbách měla za KDU-ČSL nejvíce křížků. (Letos již nekandiduje) Na stejných kandidátkách se nikdy do zastupitelstva nedostal předseda městské organizace této strany, přestože byl vždy na volitelném místě. Přitom se jednalo o člověka velmi schopného, seriozního, poctivého. Široké veřejnosti však prakticky neznámého. Přeskočili ho spolukandidáti umístění za ním, protože dostali hodně křížků. Systém skutečně není špatný.

0 0
možnosti

Gašpo

7. 9. 2010 13:48
Krúžkovanie je naprd

No ono je to celkom jedno. Krúžkovacia metóda sa stejne ukázala ako neúčinná. Takmer všetkých čo boli "vykrúžkovaný" nájdete teraz na iných lukratívnych postoch všetkých možných námestkov a poradcov, kde aj naďalej hrabú a kradnú vďaka svojim kontaktom a vplyvom.

Obávam sa, že jediná cesta je každé volebné obdobie voliť neparlamentné strany. Tie si síce tiež vypestujú svoje "chobotničky", ale začnú od nuly a do konca volebného obdobia ešte nebudú tie chobotničky tak masívne.

0 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.