Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vrah

25. 2. 2012 21:16
Pes je jezevčík je stejný nesmysl, jako tvrzení,

že „půst je naprostá absence potravy“. Anom může mít podobu úplné absence potravy, ale není to jediná forma. Postem se obecně míní i dočasné omezení jídla v některém ohledu – třeba to, že si v postní den odpustíte to, co máte rád a jste zvyklý to jíst. Běžně se tak třeba míní půst od něčeho, obvykle od masa (je ale fakt, že pokud vynecháte maso, ale nacpete se ten den čokoládou, tak je takový pokus spíš pokrytectví než půst a nejspíš nebude k ničemu dobrý).

V přeneseném smyslu pak můžete slyšet i o „postu újmy“, kdy si odpustíte něco, co jinak děláte rád nebo často – kuřáci si odpustí cigarety, lenoši pohodlnou cesta autem (místo toho mohou jít do práce pěšky), televizní maniaci si večer místo bedny otevřou nějakou prospěšnou knihu (Bibli, nebo třeba učebnici, na kterou už dlouho ani nesáhli)…

K té duchovní stránce, kterou jste pro rozsah textu pominul, bych doplnil, že půst nemusí být k zahození dokonce i pro ateistu – člověk se učí zkáznit – může to mít podobný přínos jako otužování.

0 0
možnosti

Pavel Kolar

25. 2. 2012 22:26
Re: Pes je jezevčík je stejný nesmysl, jako tvrzení,

Vážený Vrahu, máte sice pravdu, ale v jednom se mýlíte a to dost podstatně. A to v tom, co si myslíte, že by mělo být tím čánkem myšleno. Máte plné právo si napsat vlastní a uvést to tam sám, mně nechte laskavě volbu vybrat si téma, jaké chci já, je to můj blog.

Schválně jsem pominul všechny duchovní aspekty, protože kázat o tom v ateistickém Česku je holý nesmysl, mimo jiné i proto jsem pominul i ty polovičaté půsty od něčeho. Smiřte se jednoduše s tím, že výše popisovaný půst od jídla úplný je jediným předmětným a nechtějte hloupě poučovat.

To hlavní o co mi jde je popsat lidem fakt, že půst opravdu není dieta, jak to někdo mylně zaměňuje a zároveň to není nic drakonického, lze to poměrně jednoduše vydržet. Tři dny není žádná podstatná zdravotní újma, spíše u zdravého člověka jde o opak, tedy má to smysl nejen duchovní, ale i zdravotní. Mimochodem, máte za sebou alespoň jeden podobný půst pouze o vodě, nebo si vystačíte jen s tím masem?

0 0
možnosti

milinek

25. 2. 2012 16:24
informace

našel jsem více informací na http://www.pust.cz

nebo zajímavý dokument breatharianství. 

http://www.uloz.to/12396776/na-pocatku-bylo-svetlo-am-anfang-war-das-licht-2010-cze-titulky-perlydoby-avi

0 0
možnosti

Shambala

5. 3. 2012 17:31
Re: informace

http://www.pust.cz bych nebrala až tak vážně, protože autor webu je nechvalně známý podvodník . Na druhou stranu mám za sebou čerstvých 13 dní (start k ''návratovce'' jen z důvodu velmi intenzívního pocitu hladu ) a můžu říct z vlastní zkušenosti, že je to velmi prospěšná věc. Zkušenosti čerpám z knihy od Vilmy Partykové (na internetu i v pdf ). Dokonce i celá rodina ted pohlíží na půst neboli hladovění úplně jinak.;-)

0 0
možnosti

Vysmek

25. 2. 2012 14:51
Zkusím to

Taky to zkusím R^

2 0
možnosti

Pavel Kolar

25. 2. 2012 22:30
Re: Zkusím to

R^

0 0
možnosti

IAMAD

25. 2. 2012 14:27
Pěkná blbost a bez skutečného účinku

Tohle vám na to řekne každej doktor, co se vyzná ve výživě. Vaše pozitivní emoce jsou způsobeny tím, že jste si takový výsledek přál, resp. si ho přálo tělo jako odměnu za takové trápení. Jednorázové "očisty" nebo "diety" jsou na nic. Žijte a jezte zdravě celý život, to je to jediné správné, co máte udělat.

3 0
možnosti

peterudes

25. 2. 2012 15:30
Re: Pěkná blbost a bez skutečného účinku

teoretizování doktorů je jedna věc a praktické zkušenosti věc druhá, osobně jsem pro praxi, ať si to každý vyzkouší sám na sobě.

5 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.