Zbraně je potřeba zakázat, všechny

A taky je potřeba zakázat auta, nože, kladiva, pilky, šroubováky, motorové pily, vrtačky a elektrický proud, propan butan, benzín, provaz a mnoho dalších věcí, co mohou zabíjet. Ale já bych byl raději, kdyby zakázali lidskou blbost. To by byl alespoň krok správným směrem. Ovšem s prosazováním takového zákazu to bude jako s ostatními, tady velmi problematické.      

Jak předvídatelné, jak klasické a jak prvoplánově hloupé. Ministr Chovanec a další pachatelé dobra se konečně dočkali politováníhodné tragédie, která jim dodala vytoužené argumenty, ale přiznejme si, veskrze liché, které mají odůvodnit mnohaletou snahu pachatelů dobra vyrazit poslední obranné prostředky z rukou lidí, daňových poplatníků, kteří jsou zodpovědní a chtějí mít možnost se bránit před zločinem.

Nebudu rozebírat tu tragédii, ale zaměřím se na mediální výstupy z této události. Místo, aby se volalo po tom, aby společnost byla ozbrojená a schopná čelit podobným událostem, se volá po pravém opaku tedy po jejím odzbrojení. Tento zdánlivě logický, ale ve skutečnosti naprosto alogický požadavek je dán tím, že lidé mají strach a ve svém strachu zaměňují příčiny a následky. Střelec měl volné pole působnosti právě proto, že nebyl nikdo, kdo by zasáhl a to jak před činem tak během něho . A policie? Dojezdový čas tuším 20 minut (zažil jsem i víc) nebo tak nějak, hovoří za vše.

První moment je otázka, zda střelec měl nebo neměl legálně drženou střelnou zbraň. Samotné vlastnictví povolení totiž nezakládá legálnost, pokud nebyly naplněny podmínky zákona, tedy zdravotní a psychická způsobilost. Pokud k tomu byly závažné pochybnosti, měl střelec sám, ale i jeho okolí a to především policie a to nejen na popud lékaře, jednat. Pokud jsem se dobře obeznámil s reáliemi, bylo indicií, které zavdávaly příčinu přezkoumat způsobilost k držení zbraní dost a dost. Ale nikdo nic nekonal. Takže selhání těch, co konat mohli a měli.

A proto, aby se zastřela odpovědnost, aby se zase vše hodilo na všechny, se někdo snaží v rámci kolektivní viny postihnout všechny, kteří za nic nemohou. Vidíme tento stále dokola se opakující scénář. Stát není schopen vybrat daně od pár podvodníků, tak postihne všechny, jak to leží a běží. Za jeho neschopnost mají platit slušní a odpovědní. A u tohoto případu jako přes kopírák. Stát není schopen u psychicky labilního jedince konat, tak se bude snažit odzbrojit všechny.

Ono je to tak líbivé, tak populistické, slíbit něco, co zdánlivě jednoduché řešení sice nepřinese, ale co nakonec celou situaci ze své podstaty ještě zhorší. Ale hlavně že se na tom vytřískají snadné politické body a po nás potopa.

Nechci sýčkovat, ale počkejte, až nějakého hňupa napadne provést plošnou kastraci, protože kdosi někoho znásilnil. A udělal to legálně drženým nádobím… Smějete se? Tak se smějte, ale já se jen děsím, kdy se i tahle pitomost začne přetavovat v možnost a posléze v nutnost. Protože v současnosti se dějí i jiné podobné dříve absurdní věci a nikoho to NEPŘEKVAPUJE.

 

Autor: Pavel Kolář | středa 25.2.2015 0:03 | karma článku: 34,08 | přečteno: 1322x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91

Pavel Kolář

Absurdistán2

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31

Pavel Kolář

Absurdistán

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31