Volby v několika číslech

22. 08. 2017 13:43:56
V České republice je zhruba 8 425 000 lidí, jenž mají volební právo pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Pokud k volbám přijde jako obvykle něco kolem 60 % voličů, bude to asi 5 000 000 odevzdaných hlasů. Těch neplatných hlasů bývá 0,5-0,8 %.

Aby volená strana uspěla potřebuje tedy 250 000 platných hlasů.

Aby strana získala volební příspěvek od státu ve výši 100,- Kč za každý hlas, musí získat alespoň 1,5 % hlasů, tj. v našem modelovém případě asi 75 000 hlasů.

Získá-li alespoň 3 % hlasů, tj. asi 150 000, získá ročně příspěvek na činnost ve výši 6 000 000,- Kč + ročně 200 000,- Kč za každou desetinu procenta navíc, max. 10 000 000,- Kč.

Roční příspěvek na mandát poslance činí 855 000,- Kč.

V jednotlivých krajích jsou přibližné počty odevzdaných hlasů a potřebných počtů následující:

Volební preference, které vídáme ve sdělovacích prostředcích nám lžou a přitom pracují s reálným statistickým zjištěním. Jak je to možné? Vysvětlení je jednoduché. Ze vzorku cca 1000 respondentů se odečtou ti, co k volbám nejdou, což je asi 40 %. Ze zbylých 60 % se pak vyberou jen ti voliči, co jsou již pevně rozhodnuti k volbám jít a hodit to konkrétnímu subjektu. Je to cca 40 % tedy z toho tisíce původních oslovených lidí pouhých 240. A z nich se udělají ty pěkné grafy, které vídáme v televizi a které například svědkům koblihy přisuzují tak vysoké preference. Ono pro 30 % sloupeček stačí z toho původního tisíce se dopočítat k pouhým 72 kusům.

Toto statistické kouzlení s čísly je každé volby stejné a každé volby chybné. Má za úkol odradit voliče od volby nových a malých stran, protože ty jsou tímto postupem automaticky znevýhodněny a nejsilnější straně pravidelně přisuzují nereálně vysoké výsledky.

Velice zajímavé je procento voličů, kteří jsou rozhodnuti jít k volbám, ale zatím neučinili volbu, koho budou vlastně volit. Je jich kolem 60 %. Tito voliči prakticky rozhodnou volby. Z našeho vzorku 1000 respondentů pravděpodobně přijde k volbám 600 lidí. Do statistik se započítává 240 rozhodnutých a jejich přání vídáváme na obrazovkách, ale dalších 360 voličů z toho tisíce může naprosto podstatně změnit konečný výsledek voleb a téměř vždy se tak děje.

Nově vzniklé strany, jako například Realisté (za něž mimochodem kandiduji v Jihomoravském kraji na 11. místě) mají finanční hendikep. Od státu neobdrželi ani korunu dotace a veškerou činnost musí zajistit ze svých sehnaných zdrojů. Jsou ze strany médií ignorovány a přehlíženy. Je to takový věčný boj o místo na slunci a velmi trvá, než se podaří tu informační blokádu prolomit.

Za mne ten boj nevzdám. Našel jsem partu lidí, co chtějí dělat realistickou pravicovou politiku a nechtějí jen nadávat. Mají vizi, cíle a hlavně ví, jak jich dosáhnout v přiměřeně krátké době. Konečně mám koho volit a doufám že to bude alternativa i pro alespoň dalšího půl milionu lidí v této zemi, která tak zoufale potřebuje rozum místo populismu, svobodu místo příkazů a zákazů a národní hrdost místo rozpuštění se v multikulturním guláši preferujícím nekompatibilní a nepřátelské ideologie. Nechceme být vazalem Německa, které se rozhodlo mluvit za všechny členy EU tak nějak automaticky a které si čím dál častěji uzurpuje roli jediného arbitra rozhodujícího za všechny o jejich osudu. Věci se mají nazývat pravými jmény a naši předci za nás a naši zem nebojovali proto, abychom to všechno zahodili. Musíme být ochotni a hlavně schopni pro svou zem něco udělat a dát lidem maximum svobody, ne je dusit dalšími a dalšími příkazy, zákazy a nařízeními ve jménu páchání dobra.

A jakou mám já sám šanci na zvolení? Upřímně řečeno, limitně se blížící nule. Musel bych nalézt alespoň 2000 lidí, co by mi dali preferenční hlas a vzhledem k tomu, že nejsem nějaká mediální hvězda, sportovec nebo herec, je množství těch, co mne podpoří limitováno těmi, se kterými se setkávám třeba v komunální politice nebo v práci a kteří mají se mnou dobrou zkušenost. Ale kdo ví?

Mgr. Pavel Kolář, kandidát č.11 pro volby 2017 do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za Jihomoravský kraj.
Realisté

Psáno pro:

idnes.cz
pravyprostor.cz

Autor: Pavel Kolář | úterý 22.8.2017 13:43 | karma článku: 19.71 | přečteno: 924x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 430 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 132 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4188

Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...