Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kam se ztratily „naše" miliardy – odpověď

Se zájmem jsem si přečetl článek kolegyně blogerky „Kam se ztratily naše miliardy?“ a rozhodl jsem se na něj reagovat. Článek je totiž napsán neskutečně populistickým způsobem s několika velmi podstatnými chybami, které jsou zcela zjevně dány záměrně zamlčenými informacemi.

Tak zaprvé bych se velmi rád ohradil oproti slůvku „naše“. Stát, který tady zůstal po komunistech totiž sice vlastnil skutečně téměř vše, včetně našich životů a svobody, ale  právo tohohle vlastnictví bylo naprosto pokřivené a ve skutečnosti iluzorní.

Předně si totiž musíme ujasnit, jakým způsobem k tomu vlastnění vlastně stát přišel. Pokud je mi známo, tak velkou měrou komunisté majetek získali prachsprostou loupeží lidem, kteří jinak měli na skutečné vlastnictví právo. To slůvko změny vlastnictví se jmenovalo „znárodňování“. Ve skutečnosti tedy mnoho majetku po revoluci bylo, tak jak píše blogerka sice „naše“, leč ukradené a bylo to potřeba z morálního hlediska vrátit. Jistě chápu, že lidé jejího smýšlení mají pořád dojem, že dluhy se neplatí a je možné beztrestně a napořád  v rámci blaha všech někomu odejmout majetek a prohlásit ho za „náš“, ale v tom se hluboce mýlí.

Takže v první řadě bylo potřeba majetek vrátit. Ten krok se jmenoval „restituce“. To slovo znamená návrat do původního stavu. Tedy přesněji, není a nebylo to žádné rozkrádání, jak se mnohým asi možná zdá, ale prachobyčejné alespoň částečné napravení křivd po komunistech, ano po soudruzích kteří tu dost dlouho neomezeně vládli

Mnoho majetku, který tu zůstal  po revoluci bylo v zoufale zuboženém stavu. Továrny, ve kterých se 40 let neobnovovala technologie, neopravovaly se budovy, prostě se jelo nadoraz z toho, co bylo znárodněno. Jelo se prakticky na dluh budoucnosti. Minimum se dávalo na obnovu. Továrny sice jely za komunistů na plný výkon, kterého bylo plánované hospodářství schopno, ale pokud jsem si ráčil všimnout, tak téměř veškerá produkce šla na vývoz, aby soudruzi mohli pořádat honosné propagandistické akce a za bukem si vylepšovat svou ekonomickou situaci. Zapomněli jsme snad na to, že kvalitní, často dovozové zboží ze západu bylo přidělováno podle pořadníků, které, jak jinak, sestavovali právě ti soudruzi, kteří se tak „skvěle“ o nakradený majetek postarali?

No a jsme tu u té hlavní otázky, Kam se vlastně poděly ty miliardy, které tady teda zbyly? Prozradím vám sladké tajemství, protože jsem bohužel po revoluci do těch karet trochu viděl, ale nemohl jsem s tím vůbec nic dělat. Většinu lukrativních pozic při privatizací majetku bohužel získali lidé, kteří měli v době revoluce významnou ekonomickou sílu měli vlivné konekse. Ano, vážení přátelé, byli to právě ti soudruzi, kteří směle odložili své rudé knížky a vrhli se do podnikání. Lidé, co měli za komunistů manažerské posty vyhrávali na celé čáře privatizace, protože jednak měli „za co“, měli to pojištěné známostmi a nakonec vlastně oni jediní často věděli, „jak na to“. Na mnohých místech se prakticky změnilo jen to, že soudruha vedoucího se stal pan majitel.

Takže to by byla první část odpovědi na položenou otázku v nadpisu a teď budeme pokračovat.

Snaha porevoluční vlády předat „náš“ majetek do reálných a nikoliv virtuálních rukou imaginárního  vlastníka „nás všech“ byla naprosto legitimní. Jak to bylo provedeno je už jiná otázka. Jednou ze zvolených cest byla kuponová privatizace. Můžeme mít na ni různé a třeba i negativní názory, ale bohužel je to jen konstatování. Čas vrátit zpět nelze. Každý DIK – držitel kupónové knížky měl možnost investovat. Proč mnozí s prominutím hlupáci věnovali do všemožných Trendů a Harvardských fondů s jistotou desetinásobku si musí odpovědět sami. Své podíly často odprodávali za směšné částky a získané peníze tito lidé často věnovali na své krátkodobé vylepšení momentální ekonomické situace. Tady zmizelo mnoho miliard, ale proč se tito lidé rozčilují, když blbost byla na jejich straně? Vždyť oni sami se svého majetku zřekli. Čí je to vina?

Ano, naprosto nedokonalé zákony pak dovolily všemožným vykukům „legálně“ okrást i ty vlastníky, kteří tak lehkovážní rozhodně nebyli, ale to už je jiná písnička.

No a nakonec se podívejme, kam zmizela velká část veřejných prostředků získaných z různých privatizací. Stačí zapátrat v paměti a zjistíme, že nemalá část jich byla utracena na vykrytí rozhazovačných programů socanských vlád, které si tímto vlastně kupovaly voliče. Na lepení deficitních rozpočtů, na nepodařené privatizace atd… Nakonec, i dnes mizí peníze původně určené třeba na opravu dopravní infrastruktury v černé díře populistické politiky hrazení poplatků u lékaře kraji, tedy opět jakýsi socanský úplatek voličů. Prostě žádná změna.

Co napsat závěrem? Pocit, že za komunistů patřilo nám (tedy státu) naprosto vše - od silnic, přes elektrárny, vodárny a výrobní podniky až po poslední lžičku v restauraci je veskrze mylný.  Majetek byl z velké většiny kradený a ten který nebyl, byl spotřebován na dluh budoucím generacím, tedy i nám. Většinu z něho si nakonec mezi sebou rozdělili bývalí soudruzi, hodně z toho, co dostali lidé oni sami předali jiným za směšný peníz. Z velké části zbylých prostředků se pak nechávají uplácet v populistických akcích. Tedy tam a převážně tam mizí ty postrádané miliardy. Toliko k odpovědi na nastolenou otázku. 

Autor: Pavel Kolář | pátek 27.2.2009 16:23 | karma článku: 43,91 | přečteno: 6928x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Jak jsme válčili s mimozemšťany

Píše se konec roku 2025. Formace neznámých létajících objektů zaútočí na vesnici v čínském vnitrozemí.

8.1.2021 v 9:33 | Karma: 17,96 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Nová budovatelská hesla a přísloví:

Čas nezastavíš, prostě se ta lidová tvořivost nějak projevit musela. Tak vzhůru do toho a dobře se bavte.

11.10.2017 v 8:33 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1508x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

V České republice je zhruba 8 425 000 lidí, jenž mají volební právo pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

Absurdistán2

Myslíte si že absurdistán , co jsem popsal včera, nemůže být absurdnější? I to se velice mýlíte. Realita překonává očekávání.

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Absurdistán

Zdálo se vám 20. století šílené? Nezoufejte je tu 21. století. Nic jste nepromeškali, ta pravá jízda teprve začíná...

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31 | Přečteno: 3776x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradí ji Havel?

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:31

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  13:27

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.