Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč (ne)vlastnit a (ne)nosit zbraň

Malé zamyšlení nad tím, jestli si člověk má, nebo nemá pořídit zbraň k obraně zdraví, života a majetku, nebo se má této věci obloukem vyhnout.

GLOCK 17

K napsání tohoto příspěvku mě vyprovokovala diskuze pod mým článkem Mít ji, nebo nemít, kterým  jsem reagoval na pokřivené vnímání vlastnictví zbraní ve spojitosti s nedávnými medializovanými masakry na školách či v soukromí. Svým způsobem mě zděsil rozsah neznalostí, spolu s naivitou a vysloveně demagogií provázející danou problematiku.

 

 

Zbraň si v žádném případě nepořizujte v těchto případech:
Cítíte-li se v našem světě absolutně bezpečně a myslíte-li si, že vám se nic nikdy nemůže stát, pak je pro vás naprosto zbytečná a zatěžující.
Máte životní filozofii, že budou-li zbraně, budou se lidi zabíjet a  zakážou-li se zbraně, zavládne trvale na celém světě mír, určitě na ni nepomýšlejte.
Myslíte-li si, že vaše znalosti bojových umění jsou dokonalé a vaše noha je rychlejší než kulka, spíš by vám zbraň překážela.
Máte-li pocit, že se slovy Mír vždycky vystačíte a případný útočník se nechá ukecat a pochopí vaše argumenty, zapomeňte na zbraň.
Je-li vám obrana natolik proti mysli, že klidně při první pohrůžce násilím odevzdáte všechny cennosti, necháte se stoicky zbít (znásilnit), nepořizujte si ji.
Myslíte-li si, že zbraní je možné vyhrožovat a zastrašovat jejím pouhým vytažením, pravděpodobně by vám její držení spíše více ublížilo než pomohlo.
Jste-li přesvědčeni, že jediným poslání zbraně je útok, nepřemýšlejte o ní.
Pokud by měla vaše zbraň ležet v šuplíku, nepořizujte si ji. Znamenala by tak maximálně potencionální riziko náhodné neoprávněné manipulace.
Víte-li že nenajdete čas jednou za 2-3 měsíce si zajít na střelnici zastřílet, nemá cenu zbraň vlastnit. (K čemu kolo, když na něm nebudete umět jezdit?)
Máte-li prchlivou povahu a chcete-li se hned s každým rvát, stala by se pro vás spíše katastrofou.
Holdujete-li pravidelně alkoholu nebo jiným drogám a nedokážete-li si tento požitek odepřít, nepomýšlejte na ni.
Jste-li demonstrant z povolání, zapomeňte.  
Nedokážete-li dodržovat pravidla, vše bagatelizujete a zlehčujete, zapomeňte na zbraň.
Máte-li ve všem chaos a nepořádek a víte, že u zbraně by to nebylo jiné, neuvažujte o ní.
A nakonec, nemáte-li kde zbraň bezpečně přechovávat, raději si ji nepořizujte. 

K čemu tedy vlastnit a nosit zbraň?
Mnoho lidí podlehlo kouzlu sportovní střelby. Tento krásný sport vyžaduje mimo jiné značnou míru sebekázně a schopnosti podřizovat se zavedeným pravidlům a postupům. Podlehnete-li též, je vlastnictví zbraně prostě nutností.
Můžeme se v tomto světě cítit bezpečně. Přesto prozíraví lidé mají v záloze plán B nebo plán C…až Z jako Zbraň na posledním místě. Zbraň dovoluje nalézt východisko i z předem jinak bezvýchodných situací. Chcete-li účinně bránit sebe, své blízké a svou rodinu, je to dobré řešení.
Nebezpeční nejsou jen lidé, ale i zvířata. Setkání s rozzuřeným bezprizorním psem v lesích při sbírání hub také není až tak nereálné. 
Jste-li pracovně, nebo i jinak nuceni navštívit stanici Hluboký vesmír 9 a máte obavy, že by hloučky Romulanů, Ferrengů, nebo Džamilů měly zájem o váš kufřík s ryzím latiniem, je vlastnictví zbraně téměř nezbytné. To platí i o některých čtvrtích našich měst. A místo kufříku stačí i vaše peněženka nebo mobil. Taková proříznutá pneumatika v těchto místech také potěší.
Bránit se je nejen právo, ale současně povinnost každého člověka. Jestliže se totiž nebráníme, dáváme tím vlastně najevo těm, co porušují pravidla, těm co neznají meze svého ega, že jejich chování je tolerovatelné, bez nebezpečí odporu a tím jsou vlastně posilováni v mylném úsudku, že vždy snadno dosáhnou svého čím dál víc agresivnějším chováním, že si kdykoliv cokoliv mohou vzít a nikdo se je nebude pokoušet zastavit.
Policie nemůže být všude a v případě útoku rozhodují vteřiny. Policisté pak po zavolání zpravidla do 20 minut dorazí a všechno sepíší. V té době už může být pozdě na cokoliv. 

Jak zbraň v naší zemi legálně získat?
U nás je prozatím praktikován optimální model přiměřené kontroly a regulace vlastnictví, případně používání zbraně. Vše podléhá jistým pravidlům a to je dobře. Budoucí vlastník musí splňovat určitá kritéria na duševní a zdravotní stav a zároveň musí prokázat jistou dávku znalostí a dovedností,  které se týkají používané zbraně. Po složení příslušných zkoušek a získání ZP mu pak nic nebrání ji vlastnit, případně nosit. Zbraně podléhají evidenci.

Více naleznete třeba zde: http://www.mujglock.com/

Některá pravidla používání a nošení zbraně:
Jste-li starší 21 let a máte-li zbrojní průkaz skupiny E a zároveň máte povolení na nošení zbraně, můžete ji legálně nosit.
Zbraň si nepořizujete, aby byla použita, ale abyste ji mohli v nouzi použít. To je velký rozdíl. Zbraň není primárním řešení konfliktu, ale až tou nejposlednější variantou. Snažte se vyhnout konfrontaci, jak jen to je možné. Klidně si nechte nadávat, třeba i utečte, je-li to vhodné. To není výraz zbabělosti, ale znak morální vyspělosti. Zbraň se vytahuje až při použití. Vytáhnout zbraň bez úmyslu ji okamžitě použít je hloupost. (Představa chlápků v hospodě mířících na sebe pistolemi je snad z filmů o mafiánech nebo westernů, ale ne z reality.) Varovný výstřel je za některých okolností možný, jindy je spíše kontraproduktivní. Záleží ovšem na situaci.

Velká většina střetů, kde byla k obraně použita zbraň se odehraje maximálně se třemi výstřely. Vždy mějte na paměti, že kulka se nezastaví u útočníka, ale dokončí svou trajektorii a může zranit někoho třetího. Zbraní nikdy nemíříme na člověka bezdůvodně.  

Zapomeňte na akční filmy, realita je úplně jiná. Kulka se od zábradlí neodrazí, ale s vysokou pravděpodobností proletí mezerou. Dveře auta jako kryt jsou účinné asi jako papírová neprůstřelná vesta. Energie, se kterou je kulka vystřelena s velkou dávkou jistoty dostačuje k překonání velké většiny materiálů, které ve filmech slouží ke krytí. Zapomeňte na to, že se schováte za dveřmi, stolem nebo židlí. Nicméně jakékoliv krytí je lepší než žádné. Akční hrdinové se po několikerém zasažení zvednou a dokonce běhají. V reálu je zásah pro tělo takový šok, že zasažený jedinec se sesype a většinou není schopen další reakce. Výjimku tvoří lidé v amoku, nebo pod různými návykovými látkami, ale třeba i s větší dávkou alkoholu v krvi. Ti jsou schopni po určitou dobu zranění ignorovat a útočit nadále.

Více o pravidlech naleznete třeba zde:

http://www.mujglock.com/nutna-obrana.html http://www.mujglock.com/krajni-nouze.html

 

Jak a kdy se nosí zbraň?
Pro obranu a ochranu se zbraň nosí skrytá, zpravidla nabitá a natažená. Někdo dává přednost bezpečnější variantě nenatažené a předpokládá, že v případě potřeby to zvládne udělat rychle a útočník mu nestihne vyřadit druhou ruku. To se netýká revolverů, které natahovat nepotřebují. Dnešní moderní konstrukce prakticky znemožňují a vylučují náhodný nebo nechtěný výstřel. Všechny zaznamenané „náhodné“ výstřely jdou na vrub, hrubému porušení pravidel ze strany držitele zbraně a jsou opravdu výjimečné. 

Zbraň je možno nosit všude s výjimkou soudů a některých zvláštních prostor (věznice a podobně). V bance samozřejmě mít sebou zbraň můžete i přes ty pěkné přeškrtnuté piktogramy. Je nesmysl, dorazit k bance se zbraní na ochranu a tu pak nechat volně loženou na chodníku před bankou kvůli obrázku. (Jen ji nesmíte uvnitř na nikoho vytahovat. :o)))) 

V případě, že jdete tam, kde bude nutné zbraň opustit (např. koupání u rybníka), pak jsou dvě varianty. Necháte ji doma v trezoru, nebo existují malé přenosné trezorky, které lze jednoduše připevnit například k zábradlí, stromu, lavičce a zbraň do něj bezpečně uzamknout. Jednoduché, nenápadné, účinné a bezpečné.

Některé možností útoků na život, zdraví nebo majetek lze předvídat a lze se jim vyhnout, jiným ne, protože jsou naprosto náhodné. Zbraň vám nepomůže, je-li na vás veden útok ze zálohy nebo nějakým zákeřným způsobem, který se nedá předvídat. Pokud si na nošení zbraně zvyknete, pravidla vám přejdou do krve a opravdu ji máte u sebe pořád. Dovolím si ocitovat jednoho diskutujícího pod zmiňovaným blogem: CarolusIV: Když máte štěstí, nepotřebujete ji celý život. Když máte smůlu a zbraň potřebujete a nemáte ji,  pak váš život skončil.

S vlastnictvím zbraně přichází nejen ochrana, ale i velká odpovědnost. Je jen na nás co si vytvoříme okolo sebe za svět a budeme-li v novinách číst podobné titulky:
Střelec z německé školy hrál před masakrem „střílečku“ na počítači nebo
Buldozer zranil v Jeruzalémě 16 lidí, řidič byl zastřelen (Řádění buldozeru učinil přítrž až civilista, který řidiče zastřelil.)

PS: Mně se více líbí ten druhý, ale ještě lépe ani jeden.

 

Autor: Pavel Kolář | neděle 15.3.2009 19:03 | karma článku: 37,48 | přečteno: 8421x
  • Další články autora

Pavel Kolář

Jak jsme válčili s mimozemšťany

Píše se konec roku 2025. Formace neznámých létajících objektů zaútočí na vesnici v čínském vnitrozemí.

8.1.2021 v 9:33 | Karma: 17,96 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Nová budovatelská hesla a přísloví:

Čas nezastavíš, prostě se ta lidová tvořivost nějak projevit musela. Tak vzhůru do toho a dobře se bavte.

11.10.2017 v 8:33 | Karma: 15,85 | Přečteno: 1505x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Volby v několika číslech

V České republice je zhruba 8 425 000 lidí, jenž mají volební právo pro volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

22.8.2017 v 13:43 | Karma: 19,91 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

Absurdistán2

Myslíte si že absurdistán , co jsem popsal včera, nemůže být absurdnější? I to se velice mýlíte. Realita překonává očekávání.

13.7.2016 v 20:13 | Karma: 31,31 | Přečteno: 1451x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Absurdistán

Zdálo se vám 20. století šílené? Nezoufejte je tu 21. století. Nic jste nepromeškali, ta pravá jízda teprve začíná...

12.7.2016 v 22:33 | Karma: 42,31 | Přečteno: 3776x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Brexit?

Sluneční den impéria EU, nad kterým ani pomazánkové máslo nezapadne, byl překryt hrozivě vypadajícím mrakem ambivalentních konvergentních nespojitostí, majících vztah k opuštění sluneční říše všeholidu.

27.6.2016 v 20:44 | Karma: 27,00 | Přečteno: 716x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Dobré a zlé dobro

I jednou byly dvě sestry. Mladší Lenka a starší Alenka. Obě se měly velice rády a milovaly i svého dědečka. Ten své vnučky miloval taktéž.

18.5.2016 v 23:43 | Karma: 31,17 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Sluncata dostala strach

Sluníčkáři dostali obrovský strach. Dostali strach, že se naplní všechny chmurné vize, kterými oni ve své absolutně hloupé, ale přitom tak dokonale povýšenecké naivitě pohrdali.

8.1.2016 v 0:43 | Karma: 41,60 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Zase zákaz zbraní

Zase tu máme volání po zpřísnění držení zbraní, to už je tak obehraná písnička. Stále dokola a stále špatně.

3.12.2015 v 15:43 | Karma: 35,11 | Přečteno: 1099x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Miluji a obdivuji muslimy

Ano, zní to neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Ovšem hned druhým dechem musím dodat, že zdaleka ne všechny.

30.11.2015 v 12:23 | Karma: 28,21 | Přečteno: 1867x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Žijeme v divné době.

Chvílemi nemám zcela jistotu, že jsem vzhůru. Jako bych snil a probudil se v Orwellově románu 1984. Ze všech stran jsou slyšet hesla v obdobném duchu jako od Velkého bratra.

24.11.2015 v 7:33 | Karma: 29,77 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Chtěl bych poděkovat

Chtěl bych poděkovat Angele Merkelové, že pozvala všechny nešťastné bytosti na návštěvu, co návštěvu, na trvalé žití do Evropy.

5.11.2015 v 8:33 | Karma: 43,19 | Přečteno: 3234x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Páchat dobro ať to stojí co to stojí?

Z mnoha stran slyším od různých politiků, že ti by měli konat proti svým voličům hlavně v okamžiku, kdy páchají „vyšší dobro“.

19.10.2015 v 22:53 | Karma: 23,50 | Přečteno: 924x | Diskuse| Politika

Pavel Kolář

U břehu moře...

Tohle je taková bajka o filozofii dneška. Nemusíte s tím souhlasit, ale to je tak vše, co s tím uděláte.

14.9.2015 v 7:33 | Karma: 13,84 | Přečteno: 302x | Diskuse| Ostatní

Pavel Kolář

Umírněný kanibalismus (sci-fi)

Lidé v Česku mají o kanibalech velmi málo znalostí a rychle, překvapivě, si dělají závěry. Panuje tu vyslovená kanibalofóbie.

11.9.2015 v 13:13 | Karma: 42,05 | Přečteno: 4324x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kolář

Svět je naprosto postavený na hlavu

Svět je naprosto postavený na hlavu. Čtu o smrti uprchlíků, běženců, nebo invazní armády, podle toho, z jaké strany se na událost dívám a pociťuji naprosto ambivalentní pocity.

28.8.2015 v 7:23 | Karma: 25,71 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Může se to stát i nám?

Inu, psal se rok devatenáctistý devadesátý první a já jsem v té době cestoval od někud někam. V zásadě je úplně jedno, odkud kam, protože to na celém příběhu je naprosto nepodstatné.

23.6.2015 v 7:33 | Karma: 25,83 | Přečteno: 937x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Diskuse o zbraních

Čas od času se dostanu do situací, kdy přijde na přetřes otázka držení a nošení zbraní fyzickými osobami. Slýchávám názory různé, od těch zoufale naivně pacifistických, kdy lidé si představují, že ze světa se stane milé a příjemné místo jen proto, že před zlem strčí hlavu do písku a ono zmizí, až po nesmyslně militantní názory, které by nejraději přikázaly všem vlastnit a nosit zbraň. Tvrdím, že i v tomto případě platí rčení o škodlivých extrémech.

2.4.2015 v 9:43 | Karma: 20,39 | Přečteno: 553x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Až se ucho utrhne

Ano, západní společnost se chytila do pasti své vlastní benevolence. Pod rouškou práv a svobod jsou vyzdvihovány menšiny a pošlapávána práva a svoboda většiny. Útočník a agresor je ve výhodě oproti napadenému, přistěhovalec oproti místnímu, cizí investor proti domácímu, vlastně je ve výhodě kdokoliv, kdo je cizí nebo nějak úchylný, ale hlavně když je odjinud.

14.3.2015 v 12:23 | Karma: 35,20 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Společnost

Pavel Kolář

Zbraně je potřeba zakázat, všechny

A taky je potřeba zakázat auta, nože, kladiva, pilky, šroubováky, motorové pily, vrtačky a elektrický proud, propan butan, benzín, provaz a mnoho dalších věcí, co mohou zabíjet. Ale já bych byl raději, kdyby zakázali lidskou blbost. To by byl alespoň krok správným směrem. Ovšem s prosazováním takového zákazu to bude jako s ostatními, tady velmi problematické.

25.2.2015 v 0:03 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.