Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IV

Ivo Vašíček

21. 1. 2010 9:11
věcně shrnuto

Průběh každého nového významnějšího konfliktu zaskočí existující moc. Útoky na infrastrukturu jsou jistě základem "ochromení nepřítele". Ostatně to někteří Srbové zažili při "humanitárním bombardování". V reálu byly otestovány i grafitové pumy (vyřazují z provozu transformátory a el. stroje). Zničeny byly primárně vysílače, neboť komunikace je pro současný život zcela klíčová. Obdobný konflikt jsem popisoval v 2084.

Rizika lze snížit přípravou, kterou současná moc zcela zanedbává. Lidé nemají žádné informace o postupu v obdobných krizových situacích. Ukazuje se to i při eskalaci následků živelných pohrom. Poučení obyvatel a základní kritická infrastruktura mohou značně omezit ničivé důsledky zmíněných katastrof.

0 0
možnosti
K

kaktusak

20. 1. 2010 20:43
Zásoby potravin jsou na několik let

K rabování by proto nebyl důvod. Stejně tak by nebyl problém obnovit provoz alespoň části výrobních kapacit, nic na tom není.

0 0
možnosti
PK

Ccecil

20. 1. 2010 21:12
Re: Zásoby potravin jsou na několik let

a Lenin bude rozdělávat oheň. 

0 0
možnosti
B

bull.terrier.pro.cenzora

20. 1. 2010 20:07
Celkem přesný popis,

dá se souhlasit. Každý by si měl uvědomit, že v takové situaci nepřežije sám a pokud by se o to pokusil, mohl by špatně dopadnout. Základ je znát v okolí alespoň 5 lidí, co mají střelnou zbraň a chodí alespoň 1x měsíčně na střelnici. Ale tito lidé se znají, vy musíte mít hlavně co nabídnout a nebude to ani účetnictví a ani politika. Pak se hodí v okolí doktor, nejlépe chirurg, k tomu někdo, kdo se postará o potraviny. Pak si vymezit svoji čtvrť a nekompromisně bránit před cizími příchozími. Brzy příjdou na to, že tomuto místu je dobré se vyhnout. Zajistit zásoby a myslet na budoucnost. Velmi dobré je mít doma kolo s torpédovým dynamem, protože nafta do agregátu nevydrží věčně a je škoda ji pálit kvůli domácímu osvětlení. Zásoby dřeva a krb jsou samozřejmostí. Dobrý je i infradalekohled. Studnu je dobré mít pod barákem. Je to praktické i dnes ;-).

0 0
možnosti

vitvit

20. 1. 2010 19:06
Co takhle alternativní varianta ?!

Katastrofy vždy vzbuzují v lidech ty nejlepší vlastnosti! K rabováni občas dochází, ale ojediněle... většina se přeci snaží pomáhat!! Takže to vidim takto: 1. den to bude jak píšete :)

Další den se lidé začnou houfovat před barákem a začnou řešit! 

Voda : snesou se všechny petlahve a nadoby a někdo, komu ještě jezdí auto dojede pro vodu. Časem se lidé začnou stěhovat blíž k vodě, nebo vykopou různé strouhy od potoků. Průmysl přestane fungovat, řeky se rychle vyčistí a pitná voda tak bude všude.

Jídlo : zemědělství je na proudu v podstatě nezávislé - obilí poroste i bez proudu. Akorát místo kombajnů se vrátíme ke kosám, a místo "hypermárketománie" se budou pořádat zabijačky. (nato se skoro těšim :)))

Další věci : hned druhý den začneme v parcích stavět kadibudky. Obyvatelé přízemí ochotně půjčí své obýváky na přespání sousedům z vyšších pater. Šikovní odborníci začnou učit ostatní - jak se seká kosou, jak se pletou košíky nebo stlouká máslo.  Bude to šok, ale lidstvo pojede dál...

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

20. 1. 2010 21:45
Re: Co takhle alternativní varianta ?!

Uz i male lokalni katastrofy ukazuji pravy opak to co popisujete.

0 0
možnosti
P

pragl

20. 1. 2010 18:35
doplnění

Hrad nestačí,přirozené zdroje potravin (rybníky,kravíny ,sýpky apod.)budou předmětem, o který se bude bojovat.Dále, jen neskutečně málo lidí rozumí tomu,co bychom mohli nazvat technologie,i když budou třeba knihy k dispozici.Nikdo tomu nebude rozumět komplexně.Výroba a zpracování železa,výroba základních chemikálií,mlýnky na zrniny,výroba baterie,papíru,vozu,výroba základních potravin atd.- vše v polních podmínkách.Pro ty, kteří přežijí,to bude neřešitelný problém.Proto ti, kteří tomu náhodou budou rozumět budou ve společenské hierarchii zastávat vysoké místo,třeba mágů nebo něco podobného. Těchto lidí je i dnes strašně málo,odhaduji tak 1z 1000.Všichni ostatní žijí ze specializované kooperace,kdy rozumí jen dílčím problémům,ale nikoliv celé technologii do detailu.Navíc zde bude požadavek na technologie 18stol.Již několikrát se to v historii stalo a civilizace se propadla vždy o staletí zpátky, jenom proto,že lidé,kteří tomu rozuměli,náhle nebyli.

0 0
možnosti
ZB

zdenekbobek

20. 1. 2010 16:11
dobrý

Dobrý, kdy to vyjde?

0 0
možnosti

vitvit

20. 1. 2010 13:36
neviděl bych to tak tragicky !!!

Nejsem žádný stařík, ale pamatuju jako dítě dobu před revolucí na venkově!

Proud nešel několikrát týdně! Potraviny v obchodě nic moc, na pravidelné zásobování se nedalo spolehnout, žádný telefon, auto adalší vymoženosti....

Přesto sme to tak nějak zvládali - pár svíček, kadibudka, ve sklepě zásoby konzerv, těstovin a brambor (a domácí kořalky :))... Velkou část ovoce, zeleniny sme si pěstovali sami a dokonce pamatuju dobu, kdy babička na chatě prala na valše !!! :-P

Závisláci na fejsbůku či platebních kartách budou mít problem, ale minimálně starší generace se v poklidu vrátí do této doby a může relativně bezpečně žít dál.....

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

20. 1. 2010 14:25
Re: neviděl bych to tak tragicky !!!

V bezpeci sotva. leda ze by si kolem vesnice postavila zed.

0 0
možnosti
KP

krysodlak pizmovy

20. 1. 2010 13:17
vidim to podobne

kdyz jsem byl nedavno v Maroku a pozoroval pastevce koz na upatich Atlasu, kteri zili zcela sobestance bez elektrickeho proudu stejne jako jejich predkove pred tisiciletimi, tak jsem si rikal, ze az prijde nejaka katastrofa, tak oni preziji, my ne. My jsme obrovsky zavisli na technice, elektricke energii, plynu atd. a tim jsme zranitelni.

Mam sice rodinny domek s vlastni studnou (pitna voda), kotel na drevo a kamna, ktera nepotrebuji elektriku k topeni, zasobu svicek a zahradu k pestovani, takze bych prezil lepe nez obyvatele sidlist na Jiznim meste. Jeste si musim poridit poradnou brokovnici k odhaneni tech loupezivych band.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

20. 1. 2010 14:45
Re: vidim to podobne

V takove situaci ma nejvetsi vyznam schopnost se zorganizovat. Osamoceny jedinec nic nevydrzi i kdyby to byl sam Rambo.

0 0
možnosti
Z

zatloukal

20. 1. 2010 11:51
tak nějak by to asi vypadalo

Tohle je téma, které jsme doma několikrát probírali a skončilo to blackout víkendem. To je tak, že v pátek odpoledne vypnete hlavní jistič a vodu si dovolíte pouštět jen v pátek do 22.00, protože déle by stejně netekla. Jelikož nejde plynové topení, zatopíte v krbových kamnech, který jsme "chytře" nechali udělat s napojením do systému poháněný čerpadlem, tudíž potřebujou záložní zdroj, kterej vydrží pár hodin. Pak nastupuje centrála a v krajní nouzi je nachystaná záslepka do kamen, která se tam dá po vymontování výměníku. Na víkend ale bohatě vystačíme s elektrocentrálou. Na vaření musí stačit dvouplotýnková plynová bomba, na svícení svíčky a petrolejky(máme zásobu 20litrů). Obsah mražáku se dá vysypat do sněhu, čerpadlo ve studni jede přes centrálu, takže splachovat se dá, mýt jen ve studené. Bydlíme na vesnici, takže ve sklepě jsou zásoby jablek,zelí,brambor a spíž je taky plná. Jako myslivec můžu jít v noci ze soboty na neděli do lesa ulovit lončáka,

Víkend je legrace.

0 0
možnosti
MP

admiral666

20. 1. 2010 11:07
kopie TMY

Prijde mi to jako inspirovane nize zminenou tmou. Za socialismu mel stat budovane fail-safe mechanismy jako lidove milice, atd., verim, ze urcite formy si zachovava, navzdory korupcnimu stavu, i ted.

Elektrarny a podobna zarizeni jsou proti elektromag. pulsum odstinena.

0 0
možnosti
PK

Pavel Kolar

20. 1. 2010 11:13
Re:

No kopie to není. Tma vyšla později, než vznikly první úvahy o podobném kolapsu. Ale potěšila mne, protože je vidět, že více lidí si naši závislost uvědomuje. Ve Tmě ale důvod nefungování EE byl tuším jiný.

0 0
možnosti
  • Počet článků 133
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4885x
Dalo by se tvrdit, že otázka života vesmíru a tak vůbec již byla nejen zodpovězena a pár let to už je.